Aktualności,  Rok akademicki 2022/ 2023

TRZECI WIEK TECHNOLOGICZNIE


28 lutego 2023 roku 37 osobowa grupa słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku
w Goleniowie uczestniczyła w wykładach i badaniach laboratoryjnych na
Wydziale Biologii i Hodowli Zwierząt w Zachodniopomorskim Uniwersytecie
Technologicznym w Szczecinie.


Zajęcia prowadzili profesorowie i doktorzy z Uniwersytetu Technologicznego na
tematy :

mleko i mięso , czynniki wpływające na jego jakość i smak,

ślina w procesie trawienia ssaków ,

badanie olejków eterycznych,

krew, morfologia , budowa, zasady funkcjonowania jej w organizmie.

Zajęcia bardzo ciekawe, połączone z badaniami laboratoryjnymi.
Dowiedzieliśmy się jakie rasy bydła hodowane są w Polsce, ile dają mleka i
mięsa. Jakie mleko i mięso jest najlepsze po procesie technologicznym .

Jakie funkcje spełnia ślina w procesie trawienia , wąchaliśmy też olejki
eteryczne rozpoznając z jakich roślin pochodzą . I tu okazało się że mamy dobry
węch , bo w większości poznaliśmy ich pochodzenie. Jakie funkcje spełnia krew w
naszym organizmie.

Kasia Goc