28 lutego 2023 roku 37 osobowa grupa słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Goleniowie uczestniczyła w wykładach i badaniach laboratoryjnych na Wydziale Biologii i Hodowli Zwierząt w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie.
Zajęcia prowadzili profesorowie i doktorzy z Uniwersytetu Technologicznego na tematy : –mleko i mięso , czynniki wpływające na jego jakość i smak, –ślina w procesie trawienia ssaków , –badanie olejków eterycznych, –krew, morfologia , budowa, zasady funkcjonowania jej w organizmie. Zajęcia bardzo ciekawe, połączone z badaniami laboratoryjnymi. Dowiedzieliśmy się jakie rasy bydła hodowane są w Polsce, ile dają mleka i mięsa. Jakie mleko i mięso jest najlepsze po procesie technologicznym . Jakie funkcje spełnia ślina w procesie trawienia , wąchaliśmyteż olejkieteryczne rozpoznając z jakich roślin pochodzą . I tu okazało się że mamy dobry węch , bo w większości poznaliśmy ich pochodzenie. Jakie funkcje spełnia krew w naszym organizmie.